Ukens dirigentmøte: Bente Lohne
Nm i janitsjar arrangeres i Trondheim denne helgen, og det er knapt mulig å runde et gatehjørne i gatesentrum uten å støte på oppspilte musikanter med instrumentbager slengt over skulderen. Fordelt på 8 divisjoner skal tusentalls musikanter være med å presentere resultatet av lang tids arbeid. I 5. divisjon finner man Lier og Drammen Ungdomskorps, som debuterte i NM sammenheng i fjor. Vi fikk en prat med deres dirigent Bente Lohne om verdien av samhold og spennende utfordringer for unge musikanter
Det er faktisk Lier og Drammen Ungdomskorps som har fått meg til Trondheim, ikke andre veien. De er et veldig ungt korps, og hadde bare spilt sammen i et halvt år da jeg tok over som dirigent etter nyttår i 2024. Det første de fortalte meg var at de skulle til NM i mars samme år, så det var jo litt av en start. Så vi dro til Trondheim, selv om vi bare var 20 deltagere, og jeg var en av dem, ler Bente. En stort mer ambisiøs start for et ungt korps kan man knapt tenke seg, men iveren er betegnende for korpset, som fungerer som en vitamin-innsprøyting for både medlemmene og dirigenten. Bente har en tydelig tanke om hva hun kan bidra mest med.
Den viktigste jobben jeg gjør med korpset er å hjelpe de unge musikerne over motivasjons-kneika som gjerne kommer i ungdomsalderen, og sørge for at de har et tilbud som gjør at de velger å fortsette med spillingen. Fjorårets NM ble en fin opplevelse, vi fikk med oss fine og konstruktive kommentarer om spilleglede og energi, og vi har jobbet jevnt siden da med å bygge opp besetningen. Så det er utrolig gøy at vi i år nesten er dobbelt så mange som drar til Trondheim, med et ensemble på 38 musikere, forteller Bente entusiastisk. Korpset tiltrekker seg nå medlemmer fra hele Drammen med omegn, og de har musikere fra nærmere ti ulike skolekorps.
Det er mange element som inngår i å skape et godt og inkluderende miljø for de unge musikerne. Sosial tilhørighet og sunne musikalske utfordringer er spesielt viktig i den alderen, og dette er Bente veldig bevisst på når hun jobber med korpset.
Min oppgave er å opprettholde spillegleden, lage et bra team og sørge for at alle føler tilhørighet hos oss. Musikerne kommer jo fra mange forskjellige korps, og jeg gjør mitt beste for å lage gode relasjoner og at alle skal føle seg hjemme når de kommer til øvelsene eller arrangementene vi setter i stand. Jeg bruker mye tid på å snakke med alle og sørge for at alle sammen føler seg sett. Det er viktig at vi respekterer hverandre, og er bevisste på at vi jobber sammen mot et felles mål. Vi har snakket mye om at veien frem er egentlig viktigere enn de minuttene vi er på scenen i Trondheim, prosessen er der vi virkelig vokser, forteller Bente.
Å ha dette ensemblet i tillegg til skolekorpsene gjør at ungdommen har et sted de også kan utfordres musikalsk, som også gir verdifull motivasjon. Og det må nesten sies at det er et luksusproblem at det har kommet til nye medlemmer jevnt og trutt nesten hver eneste øvelse i løpet av vinteren. Et annet sentralt moment i et velfungerende korps er et styre som kan gjøre en god jobb med å sikre en god drift for ensemblet, og sin unge alder til tross har Lier og Drammen Ungdomskorps heldigvis gode forhold.
Jeg tror styret vårt må være NM-mestere i å søke midler fra stiftelser og legater, takket være de er korpset gratis for alle ungdommene. Til og med reisen til Trondheim er dekket av midler vi har fått inn. Det er viktig slik at det ikke er en økonomisk byrde for ungdommene og foreldrene, og sikrer at flest mulig kan være med, forteller Bente. I tillegg til konserten gleder de seg veldig til å også høre mange andre ensembler.
Det er utrolig gøy å høre og la seg inspirere av andre korps. Vi vil mellom annet få med oss ABUK, som på mange måter er et forbilde for oss, sier Bente med stor entusiasme.